VETURI-finalistit

Maanantaina 11.3. Valitsijaraadilla oli edessään vaikea valinta 45 koskettavan ehdotuksen välillä. Kiitämme kaikkia ehdotuksen lähettäneitä, ja ehdokkaita itseään upeasta vapaaehtoistoiminnasta! Kärkeen kiilasivat tällä kertaa nämä viisi vapaaehtoistoiminnanmuotoa. Tutustu heidän toimintaansa esittelyvideoilla.

 

Perhekahvilat

Mannerheimin Lastensuojeluliitto pyörittää perhekahviloita ympäri Suomen. Pohjois-Pohjanmaan alueella niitä on lähes 50 kappaletta. Ne kaikki toimivat vapaaehtoisten voimin.

Perhekahviloissa vanhemmat ja lapset pääsevät tapaamaan toisiaan rennossa ilmapiirissä. Leikkien lomassa voidaan esimerkiksi askarrella ja syödä välipalaa.

Perhekahvilat tarjoavat matalan kynnyksen vertaisryhmän paikallisille perheille. Vuoden Veturi 2019-kisaan ehdotettiin perhekahvilatoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Videolla esittelemme vapaaehtoistoimintaa Kempeleessä esimerkkinä koko laajasta, tärkeästä toiminnasta.

 

Käskynkkärinki

Nivalan Eläkkeensaajat ry keksi aloittaa Käskynkkäringin auttaakseen ja ilahduttaakseen paikkakunnan vanhuksia. Käskynkkärinki valitsee vuosittain yhden palvelukodin Nivalasta ja käy siellä säännöllisesti tervehtimässä asukkaita. Tapaamisissa lauletaan, pelataan ja ulkoillaan yhdessä.

Toiminnan muodot vaihtelevat osallistujien toiveiden mukaan ja myös vuodenaika otetaan huomioon. Kesäisin ollaan enemmän ulkona, liukkailla keleillä sisällä.

Käskynkkärit tuovat iloa ja vaihtelua vanhusten elämään vapaaehtoisvoimin. Heidän toiveensa on, että muillakin paikkakunnilla innostuttaisiin vastaavasta toiminnasta.

 

Kesän sauna

Oulun Rantasaunaseura ry rakensi Kesän saunan yhden kesän kestäväksi kokeiluksi. Tuiran rannassa kelluvasta yleisestä saunasta tuli kuitenkin niin suosittu, että löylyttely on jatkunut vuodesta toiseen.

Kesän saunasta huolehditaan vapaaehtoisten voimin. He huoltavat ja lämmittävät saunaa kävijöitä varten. Samalla he saavat itsekin nauttia saunan lämmöstä ja tunnelmasta.

Talkootyön henki hohkaa Kesän saunasta, jossa palkinto sihahtaa kiukaan kivistä saunojien iloksi.

 

Kokemustoimijat

Hyvän mielen talon kokemustoimijat ovat kokeneet vaikeita elämäntilanteita joko henkilökohtaisesti tai läheisinä. He kertovat omaa tarinaansa erilaisissa paikoissa, kuten oppilaitoksissa tai sairaaloissa.

Kertominen tuottaa luottamusta elämään paitsi kuulijoille myös puhujalle itselleen.

Vapaaehtoisesti toimivat kokemustoimijat jakavat palan omaa elämäänsä, jotta muut saavat rohkaisua ja uskoa tulevaisuuteen.

 

Sporttikummit

Sporttikummit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka lähtevät harrastamaan liikuntaa heille valitun kummilapsen tai -nuoren kanssa. Liikunta voi olla kaikkea kiipeilystä uimiseen ja vaikka pulkkamäkeen. Tärkeintä on saada liikunnan kautta positiivisia asioita lasten ja nuorten elämään. Samalla myös kummit saavat nauttia liikkumisesta ja uusista kokemuksista.

Vapaaehtoiset sporttikummit tarjoavat lapsiperheille liikuttavaa tukea, jonka vaikutukset voivat kantaa pitkälle lasten elämässä.

 

 

Onnea kaikille finalisteille!

 

Valitsijaraatiin osallistuivat:

Sini Hirvonen, Kansalaisareena ry
Jaakko Jokipii, Nordea pankki
Pirjo Sirviö, Oulun kaupunki
100unelmaa Ylivieska  -vuoden  2018 veturit
Oulun lyseon lukion oppilasryhmän edustajaMuokattu viimeksi: 17.07.2019