Vapaaehtoistoiminnan messut 11.5.

Vapaaehtoistoiminnan messuja vietettiin 11.5.2019 Valkean Kesäkadulla. Tänä vuonna messuilla korostettiin toiminnallisuutta ja niinpä vapaaehtoisten esittelypisteillä kuka tahansa voi kokeilla vapaaehtoisuuta pienten tehtävien avulla.

Päivän aikana palkittiin myös vuoden vapaaehtoistoiminnan Veturi. Lavalla nähtiin tanssiesityksiä  ja haastateltiin eri asioiden parissa toimivia vapaaehtoisia. Katso tarkempi ohjelma jutun lopusta.

 

Esittelypisteillä vapaaehtoistoiminta aukaisi ovensa

Vapaaehtoistoiminnan messuilla riitti vilinää koko ajan. Varsinkin esittelypisteille pysähdyttiin juttelemaan ja tutustumaan toimintaan, ehkä syömään karkkia ja vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa.

Vapaaehtoistoiminta saattaa vaikuttaa aluksi monimutkaiselta harrastukselta. Tätä mielikuvaa rikottiin messuilla, kun monilla esittelypisteillä päästiin heti tutustumaan vapaaehtoistoimintaan toiminnallisuuden kautta.

 

Messuilla toiminnallisuudesta otettiin kaikki irti. Onnenpyörästä voi voittaa vapaaehtoistehtävän.

 

Vuolle Setlementin ja Vareksen pisteellä askarreltiin kortteja vietäväksi yksinäisille ihmisille. Ohikulkija saattoi myös napata lämpimät villasukat vietäväksi jollekulle niitä tarvitsevalle.

Samalla esiteltiin kevään tulevia tapahtumia. 27.5. pidetään Ikinuorten Disko, jossa tanssitaan 70-luvun hittien tahtiin. Lue lisää tapahtumasta.

Muutamat saattoivat huomata myös vinkin digitreffeistä, joilla harjoitellaan digitaitoja hyvässä hengessä. Tapaamisiin etsitään erityisesti digivapaaehtoisia, jotka opastavat  digitaalisten laitteiden käytössä. Tutustu vapaaehtoistehtävään.

 

 

Vuolle Setlementin ja Vareksen pisteelle ilmaantui arvonta-ämpäri messu-iltapäivänä. Ilmaisista arvoista löytyi yllätys-palkinto jokaiselle osallistujalle, joita ehtikin käymään peräti 60 kappaletta. Voitot olivat Vares-verkoston jäsenten lahjoittamia, osa jopa vapaaehtoisten itse tekemiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapaaehtoiset tentissä

Vapaaehtoisten toiminta on kirjavaa, ja saattaa vaikuttaa kaukaiselta uusille toimijoille. Messuilla mielikuvia tarkennettiin kysymällä suoraan vapaaehtoisilta ja heidän koordinaattoreiltaan, mistä vapaaehtoistoiminnassa oikein on kyse. Juontaja Jenna Antinmaa laittoi vapaaehtoiset lempeään tenttiin.

 

Messujen juontaja Jenna Antinmaa haastatteli erilaisissa vapaaehtoistehtävissä toimivia.

 

 

Vapaaehtoisena toimiva Susanna Niemelä osallistui messuille avustajakoiransa kanssa.

Niemelä on niin monessa vapaaehtoistoiminnassa mukana, että voisi melkein kysyä, missä hän ei ole mukana. Hän toimii muun muassa Suomen Reumaliitossa kokemuskoulutajana ja AVEK-ystävänä vanhuksille. Vapaaehtoistoiminta on iso osa hänen elämäänsä.

Tinka-koira ei messuhälinästä hätkähtänyt. Niemelä kertoo, että vaikeinta on saada ihmiset olemaan rapsuttamatta koiraa. Tinka on kuin töissä, kun se avustaa Niemelää. Silloin koiraa ei saa häiritä edes silityksillä.

 

 

Lavalla tapahtui

 

Vuoden vapaaehtoistoiminnan Veturi -kampanja huipentui messuilla palkintojenjakoon. Kampanjassa haettiin kekseliästä ja hyvin järjestettyä vapaaehtoistoiminnan muotoa Pohjois-Pohjanmaalla. Yleisön ehdotuksista valittiin viisi toiminnanmuotoa finaaliin, ja heistä kuvattiin myös esittelyvideot. Ehdotusten joukossa oli ilmiannettu myös yksittäisiä ihmisiä, jotka vapaaehtoisella toiminnallaan ilahduttavat ja auttavat muita. Supersankareita Ville-Veikko Kovasta ja Jouni Kokkoniemeä kiitettiin hyvästä toiminnasta messu-lavalla.

Vetureita palkitsemassa oli valitsijaraadin jäsen Sara Akural (oikealla). Vuoden Veturi 2019 on Pelastaa Lapset ry:n Sporttikummitoiminta. Heitä oli edustamassa iloinen Eveliina Autio (Akuralin vieressä). Lisäksi lavalla olivat kunniamainitut toimintamuotojen edustajat Kesän Saunasta ja Käskynkkäringistä.  Akural luki raadin kiitokset. Lue lisää Vetureista.

 

Lavalla esiintyivät myös Vuolle Opiston upeat tanssiryhmät, jotka pitivät kaksi säväyttävää esitystä. Ensin 5-6 -vuotiaiden tanssiryhmä esiintyi vauhdikkaissa tunnelmissa. Yhtä mukavaa, kuin lasten esiintymisen seuraaminen, oli myös liikuttuneiden vanhempien näkeminen. Naisten Show-tanssiryhmä johdatti dramaattisiin hetkiin mustissa puvuissa.

 

Vapaaehtoistoiminta yhdistää

Pelastakaa Lapset ry:n esittelypisteellä helppo tehtävä johdatti messukävijöitä löytämään yhteisiä puolia pakolaistaustaisten perheiden kanssa.

Kuvista löytyi tuttuja juttuja. Laitatko ruokaa? Luetko kirjoja? Harrastatko liikuntaa? Arjesta löytyi helposti 10 asiaa, jotka yhdistävät ihmisiä, olivatpa heidän taustansa mitä tahansa.

Myös vapaaehtoistoiminta yhdistää erilaisia ihmisiä. Sitä voi tehdä niin monilla eri tavoilla, ja silti päämäärä on sama: käyttää hieman omaa aikaa tuottaakseen hyvää mieltä muille. Samalla saa itsekin iloa ja paljon muutakin.

 

 

 

Kurkkaa täältä avoimia vapaaehtoistehtäviä. Löytyykö sinulle uusi mukava harrastus?

 

 

 

 

 

 

Vapaaehtoitoiminnan messujen ohjelma:

11.00 Messut aukeavat. Kesäkadulla pisteitä, joissa vapaaehtoiset esittelevät toimintaansa. Kokeile itsekin!

11.20 Tanssiesitys: Vuolle Setlementin 5-6-vuotiaiden tanssiryhmä

11.30 Vapaaehtoiset haastattelussa

12.30 Vapaaehtoiset haastattelussa

12:45 Tanssiesitys: Vuolle Setlementin Naisten show-tanssiryhmä

12:55 Laulua ja kitarointia: Jouni Kokkoniemi

13:05 Vuoden vapaaehtoisten supersankarien kukitus

13:10 Vuoden vapaaehtoistoiminnan VETURIt palkitaan

 

Tapahtuman juonsi Jenna Antinmaa Juhlagurusta.

Katso viime vuoden tunnelmia messuilta täällä.Muokattu viimeksi: 21.05.2019