Toimin vapaaehtoisena valokuvaajana

 

Olen Heini Hiukka, 26 -vuotias arkkitehtiopiskelija. Rakastan valokuvaamista ja tapahtumissa pääsen tallentamaan ihmisten kokemukset sekä jakamaan heidän tunteensa muille ihmisille.

Valokuvauskeikat sopivat opiskelijan arkeen. Pystyn osallistumaan, kun vapaa-aikaa löytyy. Olen pienestä asti harrastanut ja jonkin verran opiskellut valokuvaamista. Vaikka viime vuosina olen panostanut laatukameraan, on kuvaaminen innostavaa välineistä riippumatta.

Valokuvat ovat tehokas tapa jakaa tietoa tapahtumista ja vapaaehtoistoiminnasta. Olisi hienoa, jos muutkin innostuisivat vapaaehtoistoiminnasta nähtyään ottamiani kuvia.

Käytännössä minua pyydetään kuvaamaan kaikenlaisiin tapahtumiin ja pyrin sovittamaan ne omaan aikatauluuni.  Paikanpäällä käymme läpi järjestäjien toiveita. Tärkeimmät tiedot koskevat sitä minkälaisia kuvia halutaan. Halutaanko kuviin yleistä tunnelmaa vai onko tarkoitus taltioida esityksiä? On hyvä tietää missä kuvat tullaan julkaisemaan, sillä kuvien luvat tulee olla kunnossa. Järjestötaho on tähän mennessä huolehtinut hyvin kuvien oikeanlaisesta käytöstä. (Itse olen säilyttänyt kuvia muistoina sekä käyttänyt niitä portfoliossani.) Tapahtuma-aikana pyörin ympäriinsä kameran kanssa ja yleensä ehdin myös nauttia esityksistä ja aktiviteeteistä.

Valokuvaamisen ansiosta minut on kutsuttu mielenkiintoisiin tapahtumiin, joihin en välttämättä olisi tajunnut osallistua. Viime kesältä Liikuta minua-päivä ja  Mahdollisuuksien tori olivat mieluisia hetkiä. Ensimmäinen valokuvauskeikka oli vapaaehtoistoiminnan peruskurssilla. Kuvat onnistuivat ja tapasin paljon uusia tuttavuuksia.

Tapahtumassa minulle valkeni miten hyvät kuvat syntyvät: täytyy pitää silmät auki sekä mennä rennosti ja rohkeasti ihmisten luo.

Halu kehittyä kuvaajana sekä järjestäjiltä saadut kiitokset saivat minut jatkamaan. Vaikka työstä ei saa palkkaa, koen vapaaehtoistoiminnasta saadut kokemukset tärkeinä.

 

Teksti: Annukka ja Heini Hiukka

 Muokattu viimeksi: 10.11.2020