Vapaaehtoisena SPR:n auttamistyössä

 

”Usein paras kiitos on hymy ihmisten kasvoilla, kun heitä auttaa”, Suomen Punaisen Ristin (SPR) vapaaehtoistyöntekijä Leena Siromaa sanoo liki 30 vuoden kokemuksellaan.

48-vuotias Siromaa toimii SPR:n Oulun piirin Oulun paikallisosaston ensiapuryhmässä. Torstai-illat kuluvat harjoittelun merkeissä, ja tilauksesta he päivystävät erilaisissa tilaisuuksissa.

”Tänä kesänä olen ollut muun muassa ensiapupäivystäjänä koira-agilityn SM-kisoissa Oulussa ja Helsingissä One Direction -yhtyeen konsertissa.”

 

Päihdetyötä ensiapupätevyyden lisäksi

Ensiaputiimissä kaikki tekee kaikkea. Osa on voinut käydä ensiapupäivystäjältä vaadittavan pätevyyden lisäksi henkisen työn ja päihdetyön kursseja.

Siromaa kertoo olevansa myös päihdekouluttaja muun muassa päihdeneuvojakurssilla. Kurssi on tarkoitettu niille, jotka haluavat tehdä ehkäisevää päihdetyötä. Hän kertookin käyneensä useana vuotena  Espoossa ammattiopisto Omniassa, jossa opetettavina ovat olleet tulevat lähihoitajat.

Festivaaleilla ihmisille kerrotaan päihteiden vaaroista ja sekä ehkäistään että vähennetään päihteiden aiheuttamia haittoja.

Päihdetyössä työskennellään lähimmäistä kunnioittavalla asenteella. Työkaluina käytetään muun muassa minä-viestiä ja huolenilmaisua, joiden tarkoituksena on vaikuttaa ihmisiin, jotta he miettisivät omia valintojaan.

”Minä puutun omaan huoleeni siitä, että olen huolissani jonkin ihmisen käytöksestä.”

Päihdehaittoja vähennetään vinkkaamalla esimerkiksi, että pitää muistaa syödä ja juoda alkoholitontakin välillä.

Ensiapupäivystykset ja festivaalityöt painottuvat kesään, mutta tapahtumia on myös muina vuodenaikoina: muun muassa eläkeläistapahtumia, messuja ja urheilukisoja. SPR:n piirit järjestävät päihdetyön kursseja pääasiassa talvisin.

 

SPR: Apua ihmiseltä ihmiselle

Noin 30 vuotta sitten Siromaa tunsi halua auttaa ihmisiä ja siksi alkoi SPR:n vapaaehtoiseksi. Järjestö on Suomen suurimpia kansalaisjärjestöjä, jonka tehtävänä on antaa apua sitä eniten tarvitseville niin kotimaassa kuin ulkomailla. SPR on yksi maailmanlaajuisen Punaisen Ristin jäsenjärjestöistä.

”Punaisen Ristin periaatteena on apu ihmiseltä ihmiselle, eli se on inhimillistä toimintaa. Se, että pystyy auttamaan ihmisiä jopa pelkästään kuuntelemalla heitä, tuo minulle hyvän mielen”, Siromaa kertoo.

Vuosien saatossa hänelle on kertynyt useita mukavia muistoja aina  ruoka-apua saaneen lapsen kiitokseen ja kasvovammasta hyvin parantuneen tytön kiitokseen.

Kuitenkaan aina vapaaehtoisen arki ei ole ruusuilla tanssimista.  Joskus hän voi joutua ihmisten negatiivisten tunteenpurkauksien kohteeksi, mutta niidenkin kuunteleminen on auttamista.

”On tärkeää kuunnella ihmisten pahaa oloa ottamatta sitä itseensä”, Siromaa sanoo.

 

Erilaiset persoonat tarpeen auttamistyössä

Vapaaehtoistyön myötä Siromaa on oppinut arvostamaan erilaisuutta ja näkemään hyvää kaikissa ihmisissä.

”Olen oppinut arvostamaan elämää, tutustunut erilaisiin ihmisiin ja oppinut toimimaan erilaisissa tilanteissa. Olen päässyt sellaisiin paikkoihin, joihin en olisi päässyt, ellen olisi ollut vapaaehtoinen.”

Itseään sosiaaliseksi, herkäksi, intuitiiviseksi, iloiseksi ja avoimeksi kuvaileva Siromaa kertoo SPR:n tarvitsevan luonteeltaan erilaisia vapaaehtoisia, koska tehtävät ja asiakkaatkin ovat erilaisia.

”Jos päihdetyössä asiakas ei ’ala mua’, niin silloin voin pyytää kaveria juttelemaan hänen kanssaan, jos heillä synkkaisi yhteen. Sen takia vapaaehtoistyössä on erilaisia persoonia.”

Siromaa kertoo tehtäviä olevan niin useita, että vapaaehtoisen pitää vain päättää mitä haluaa kokeilla, panna itsensä likoon ja voittaa itsensä alun epäilevistä ajatuksista huolimatta.

”Kokeile, et tule katumaan”, Leena Siromaa kehottaa.

 

Teksti: Yrjö TuohinoMuokattu viimeksi: 10.11.2020