Vapaaehtoisena sovittelijana sovittelutoiminnassa

 

Parasta sovittelutoiminnassa on se, että voi auttaa ihmiset kohtaamaan toisensa ja puhumaan tapahtuneesta

Kahdeksan vuotta sitten oululainen Lasse Hyvönen luki lehdestä ilmoituksen, jossa haettiin Vuolle Setlementin sovittelutoimintaan vapaaehtoisia. Tuolloin jo eläkkeelle jäänyt vaimo kehoitti Lassea, tulevia eläkepäiviä ajatellen, hakeutumaan kiinnostaviin vapaaehtoistehtäviin. Aikaisempaa tietämystä sovittelutoiminnasta hänellä ei ollut, vapaaehtoistoimintakin oli ihan uutta. Lasse otti yhteyttä Oulun sovittelutoimistoon, josta häntä pyydettiin käymään haastattelussa. Pian haastattelun jälkeen sovittelutoimistosta otettiin yhteyttä, Lasse oli valittu mukaan sovittelutoiminnan reilu kolmen kuukauden pituiseen koulutukseen.

Sovittelukoulutuksesta sai hyvät eväät toimintaan ja pystyi arvioimaan omaa itseään vapaaehtoisena sovittelutoiminnassa.

”Toiminnan kannalta olennaiset lait tulivat myös tutuiksi,” Lasse valaisee koulutuksen sisältöä. Sovittelutoiminnassa koulutukseen kuuluu myös sovittelujen seuraaminen ja yhdessä kokeneemman vapaaehtoisen mukana sovitteluissa toimiminen.

Lapsuuden kodin maatilan työt, teknillinen koulutustausta ja työt eri puolilla Suomea ovat opettaneet Lasselle työn teon merkityksen. Ouluun miehen toi työtarjous kattoalalta, piiripäällikön pesti ja myöhemmin elinkeinoasiamiehen virka toivat vankkaa kokemusta neuvottelutaidoista. Taitoa on saanut hyödyntää myös sovittelutoiminnassa.

Rauhallisuus, sovitteleva luonne ja tilannetaju sovittelutilanteessa ovat Lassen kertoman mukaan ominaisuuksia, millä sovittelutoiminnassa pärjää pitkälle.

”Tilanteeseen sopiva huumori auttaa usein myös laukaisemaan osapuolien jännitystä, erityisesti nuorten ollessa mukana” Lasse kertoo ja lisää vielä ihan tavallisen, ihmisten välisen kohteliaisuuden olevan tärkeää.

Lasse on sovitellut rikos- ja riita-asioita, viimeiset kolme vuotta myös lähisuhdeväkivaltasovitteluja, johon on saanut erillisen lisäkoulutuksen. Vuodessa sovitteluja Lasselle kertyy vajaa 30. Sovittelussa on aina mukana kaksi vapaaehtoista, jotka tapaukseen perehtyen sopivat milloin sovittelu toteutetaan. Vapaaehtoisuus sovittelutoiminnassa on siten joustavaa.

Aluksi väkivaltaisten tapauksien käsittely jännitti Lassea, mutta kokemus on tuonut varmuutta myös omaan toimintaan. Ihminen kohdataan sovittelussa ihmisenä, ei rikosnimikkeenä. Säännöllinen työnohjaus on hyvä paikka keskustella muiden vapaaehtoisten kanssa asioista ja lisäkoulutukset pitävät tiedot ajan tasaisena.

Sovittelun kun saa vietyä päätökseen, tulee myös itselle hyvä olo. On voinut auttaa ihmisiä. Lasse avaa syitä olla mukana sovittelutoiminnassa vapaaehtoisena.

 

Teksti: Pirjo HonkanenMuokattu viimeksi: 02.12.2020