Jani Katisko rohkaisee vapaaehtoistyöhön Poikien Talolle

 

Jani Katisko halusi osallistua tavalla tai toisella lasten ja nuorten hyvinvointia edistävään vapaaehtoistoimintaan, ja pian Poikien Talon perustamisen jälkeen hän näkikin lehti-ilmoituksen, jossa haettiin vapaaehtoisia Talolle. Vaativaa asiantuntijatyötä ja pitkiä työpäiviä tekevänä häntä mietitytti oma ajankäyttö ja jaksaminen. Avopuolison rohkaisemana hän lähti toimintaan mukaan.

 

Toimintaa pelaamisesta tutustumiskäynteihin

”12-17-vuotiaille pojille tarkoitettu Ovet auki -niminen avoin toiminta tapahtuu Poikien Talolla. Pojat harrastavat mm. kortti-, pöytä- ja tietokonepelejä.

”Vapaaehtoisen aikuisen tärkein seikka on olla paikalla kaverina, keskustelukumppanina, pelikaverina tai vaikka origamien taittelukaverina opastamassa ja jeesaamassa”, Katisko tähdentää.

Muunlaistakin toimintaa on ollut avoimessa ryhmässä. Eräs poika toivoi, että pääsisi taitelijan kanssa maalaamaan ja katsomaan mitä hän tekee. Katisko hankki tuttavapiiristään erään taiteilijan yhteystiedot, ja niin kontakti järjestyi.

Harrikka-moottoripyöräilyä harrastava Katisko kävi kavereineen Poikien Talolla ajeluttamassa moottoripyöristä kiinnostuneita ja juttelemassa heidän kanssaan.

Suunnitteilla on ollut jalkautuminen työpaikoille, esimerkiksi tutustumaan sairaalan toimintaan.

”Jos pystyisi tavalla taikka toisella antamaan vaihtoehtoja heille, jotka vielä hakevat omaa tulevaa uraansa”, Katisko aprikoi.

 

Vapaaehtoistyö antoisaa

Leipätyö vaatii oman aikansa ja vapaaehtoistyö omansa. Kuitenkin joustavuutta löytyy puolin ja toisin. Katisko pyrkii olemaan Poikien Talolla vähintään joka toinen viikko.

”Sinä iltana kun on Poikien Talolle meno, niin se on hyvä syy jättää työasiat siltä iltaa. On ollut varsin miellyttävää mennä viettämään aikaa poikien ja vetäjien kanssa, keskittyä siihen ja unohtaa työasiat.”

Vapaaehtoistoiminnasta Katisko kokee saavansa uudenlaista näkökulmaa, hyvän mielen ja irtioton perusarkisesta puurtamisesta. Hänen mielestään on tärkeää pitää huolta ja auttaa lähiympäristön nuoria ja lapsia.

”Se, että läsnäolollaan pystyy olemaan avuksi, on varsin pieni panos lopulta. Kyse on oman ajan ja läsnäolon antamisesta.”

Katisko tuumaa aikuisen ihmisen läsnäolon olevan olennaisin anti pojille. Se myös luo luottamusta osapuolien välille, mikä edesauttaa poikien avautumista.

”He saavat jonkun, jolle jutella, olla pelikaveri tai olla vaikka hiljaa.”

Hän rohkaisee vapaaehtoistyötä harkitsevia miehiä Poikien Talon toimintaa mukaan.

”Hymyssäsuin sinne menen. On miellyttävä hetki hypätä normaaliarjesta pois ja antaa aikaa. Saan mukavia hetkiä ja tietynlaista syvyyttä normaalielämään. Oma pieni kipinä asiaan on tärkein, sillä pakolla tuollaiseen ei voi alkaa”, Jani Katisko sanoo.

 

Teksti: Yrjö Tuohino

 

”Monella syrjäytyneellä tai syrjäytymisvaarassa olevalla nuorella saattaa olla ajatus, että muut ihmiset olisivat jotenkin parempia tavalla tai toisella. Näinhän se ei tietenkään ole.”

Lue täältä Jani Katiskon kasvutarina

 Muokattu viimeksi: 10.11.2020