Aikuisenakin voi tulla mukaan vapaaehtoiseksi partioon

 

Pitkä harrastustausta ei ole edellytys vapaaehtoisuudelle partiossa. Mukaan toimin

taan voi tulla vielä aikuisenakin: partiossa voi toimia ja edetä monenlaisia polkuja pitkin.

Katriina Kukkosen polku vapaaehtoiseksi alkoi kahdeksanvuotiaana, kun hän liittyi kaverinsa rohkaisemana partioon. Pikku hiljaa hän kasvoi harrastajasta vapaaehtoiseksi ryhmänjohtajaksi, jollaisena hän on toiminut nyt neljän vuoden ajan.

Katriina on mm. johtanut  paikallisessa lippukunnassa 10-12 vuotiaiden partiolaisten ryhmää, joka kokoontuu viikoittain olemaan yhdessä, retkeilemään ja oppimaan hyödyllisiä taitoja. Talvella tehtiin naskalit ja opeteltiin käyttämään niitä, kesällä lähdetään purjehtimaan. Piiritasolla Katriina toimii medialähettiläänä, eli vastaa partion näkyvyystempauksista ja erilaisista mediakeikoista.

Parasta partiossa on luottamuksen saaminen ja roolimallina toimiminen. Se tunne, kun leiriolosuhteissa saa lapsen koti-ikävän taltutettua vieressä valvomalla. Tai kun ansaitsee 5-6 –luokkalaisten nuorten luottamuksen ja saa heidät puhumaan tärkeistä, välillä kiusaannuttavistakin asioista. 

Partiossa saa ylittää itsensä jatkuvasti, tarttua uusiin hommiin ja haasteisiin. Pääsiäisenä 2016 Katriina sai johtoonsa 50 leiriläisen ryhmän haastavissa talviolosuhteissa. Tilanne oli uusi, ja oli hieno kokea, että pystyy siihenkin. Itsensä ylittämistä oli myös laskeutuminen vesitornin katolta köyden varassa.

Tuntuu, että pystyy tekemään vaikka mitä, kunhan vaan yrittää. Myös vastuunkantoa on opittu. Ihmiset ovat myös tärkeä osa partiolaisuutta. Ystäviä on tullut ja verkostoja muodostunut. Partiossa tuntee kuuluvansa johonkin. Vaikka koulut, elämäntilanteet ja kaveripiirit muuttuvat, partio ja partiolaiset pysyvät.

 

Teksti: Markus PasoMuokattu viimeksi: 10.11.2020