Vapaaehtoisena monikulttuurisessa Ystävyystalossa

 

32-vuotias oululainen restonomi Arja Tiepuoli harrastaa vapaaehtoistyötä Vuolle Setlementin Ystävyystalossa. Ystävyystalo on tarkoitettu maahanmuuttajille, ja siellä heille tarjotaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin sopeutumista edistävää toimintaa.

– Vapaaehtoistyö monikulttuurisuuden parissa on todella mielenkiintoista ja antoisaa. Kielet ja kulttuurit ovat aina kiinnostaneet minua. Uskon, että tekemäni työ on ollut antoisaa myös Ystävyystalon kävijöille, Talossa vuodesta 2008 lähtien toiminut Tiepuoli kertoo.

 

Ystävyystalo imaisi mukaansa

Aikojen alussa Tiepuoli ajatteli, että vapaaehtoistyö olisi mukava harrastus. Hakeuduttuaan Ystävyystaloon ja alkuun päästyään hän huomasi kiinnostavaa tekemistä olevan niin paljon, että aika ei tahtonut riittää.

– Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita uudesta kasvosta. Työntekijät tukivat mahtavasti heti alusta lähtien. Odotin innolla, missä kaikessa voisin olla mukana. Välillä tuntui, että uutta opittavaa on paljon, mutta aina selvisi kysymällä.

Vapaaehtoistoiminnan hyvä piirre on joustavuus, koska se elää toimijan elämäntilanteen mukaan. Välillä Tiepuoli on ahkeroinut vapaaehtoisena useitakin tunteja päivittäin ja joskus ainoastaan pari tuntia viikossa. Aikoinaan hän oli vähän aikaa toisella paikkakunnalla ja siksi ei voinut olla toiminnassa mukana.

Vuosien saatossa hän on avustanut Ystävyystalon muita toimijoita erilaisissa kerhoissa. Hän on myös suunnitellut ja vetänyt omia kerhojaan.

– Olemme myös järjestäneet leirejä, tapahtumia ja retkiä, joissa usein on ollut mukana myös muita organisaatioita. Olen tehnyt vapaaehtoistyötä Ystävyystalon kaikille yhteisötyöntekijöille, mutta eniten olen työskennellyt yhdessä Hilmi Oralin kanssa.

Tiepuoli kertoo, että Ystävyystalolla hän on ollut tekemisissä joka puolelta maailmaa tulleiden poikien, tyttöjen, miesten ja naisten kanssa.

– Olen saanut paljon hyviä ystäviä ja tavannut ihmisiä eri kulttuureista. Vapaaehtoistyö on opettanut minulle pakolaisuudesta sekä siitä, mitä kuka tahansa maahanmuuttaja kokee kotoutumisprosessin aikana. Maahanmuuttajien parissa toimiminen on opettanut minulle paljon myös suomalaisesta kulttuurista.

Tiepuoli kertoo huomaavansa kulttuurieroja päivittäin, mikä elävöittää työtä.

– Kulttuurierot huomaa muun muassa pukeutumisessa, ruokavaliossa ja tavassa tervehtiä. Erot huomaa myös siinä, kuinka minun oma käyttäytymiseni saatetaan ymmärtää täysin väärin.

Hänen mukaansa joissakin kulttuureissa arjen taidot eivät ole hioutuneet vielä 30 vuoden iässäkään. Siksi eräs perheen äiti ihmetteli, että kuinka Tiepuoli pystyy yksin valmistamaan kahvituksen ja siihen oheen leivonnaisia. Toisaalta joissakin muissa kulttuureissa tytöt taas omistautuvat pienestä saakka perheestä huolehtimiseen.

 

Tärkeä osa elämää

Tiepuoli kokee toimintansa Ystävyystalolla palkitsevaksi ja tärkeäksi elämässään.

– On tosi antoisaa nähdä, kuinka oma työ on antanut myös  toimintoihin osallistuneille.

Vapaaehtoinen saa sisältöä elämäänsä myös itsensä kehittämistä, koska toiminta on tarkoitushakuista — Tiepuolelle itselleen on tärkeää tietää, missä soveltaa oppimaansa. Myös onnistumisen tunteet tukevat ihmistä monin tavoin.

– Kerta toisensa jälkeen huomaan ylittäväni itseni ja tekeväni uudestaan ja uudestaan jotain sellaista, mihin en ikinä olisi itse uskonut kykeneväni.

– Olen saanut vapaaehtoistyöstäni myös monia hyviä ystäviä, joten sekin on ollut yksi toiminnan minulle antamista tärkeimmistä asioista.

 

Kun antaa, niin myös saa

Vaikka vapaaehtoistyöstä ei saa rahapalkkaa, pienetkin kiitokset ovat mukavia yllätyksiä.

– Siitä tietää, että työtäni arvostetaan.

Henkisen pääoman lisäksi Tiepuoli kertoo saaneensa hyviä työtodistuksia.

– Tärkeintä kuitenkin on hyvä mieli, joka tulee vapaaehtoistyötä tekemällä.

Tiepuoli rohkaisee jokaista alkamaan vapaaehtoiseksi itseään kiinnostavaan toimintaan. Ajalliset esteetkään eivät ole tiellä, koska vapaaehtoinen voi itse sanoa kuinka usein on toiminnassa mukana. Kuitenkin hän näkee, että toimintaan kannatta sitoutua hieman pidemmäksi aikaa, koska siten tutustuu paremmin toimintaan ja saa porukkaan kuulumisen tunteen.

– Vapaaehtoistyö voi olla välillä väsyttävää ja raskasta, mutta voin taata, että se palkitsee huomattavasti enemmän kuin vie voimia, Ystävyystalon vapaaehtoistoimija Arja Tiepuoli toteaa.

 

Teksti: Yrjö TuohinoMuokattu viimeksi: 10.11.2020