Vapaaehtoisena kesäleirillä

 

Silloinkin kun olen ollut kesällä töissä, olen raivannut kalenteriini tilaa.

Moni ihmettelee, miksi olen uhrannut aina osan kesälomastani päästäkseni ohjaamaan leirejä.  Pakkohan minun on päästä joka kesä edes yhdelle leirille! Joskus viikon mittaisia leirejä on ollut kaksi tai kolmekin kesän aikana.

 

Vapaaehtoisena leiriohjaajana Parasta Lapsille ry:llä

Vapaaehtoistyö on kuulunut tärkeänä osana elämääni jo keväästä 2012 lähtien. Olen viettänyt viisi viimeisintä kesää lasten leireillä sekä lisäksi ollut mukana joidenkin lapsille/lapsiperheille tarkoitettujen tapahtumien järjestelyissä yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Kuulunkin suunnitteluryhmään, jossa mietimme kesän ulkopuolisia toimintoja.

Noh, minun kohdallani leiriohjaajaksi päätyminen oli luonnollinen valinta. Olin itse nimittäin lapsena joka kesä Haukiputaalla sijaitsevassa leirikeskuksessa leiriläisenä. Leiri oli aina kesän kohokohta! Nuorten leirillä pystyy olemaan 15-vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen voi 16-vuotiaana siirtyä ohjaajaharjoittelijaksi. Niinhän minä tein. Tämä kesä on jo kolmastoista leirikesä minulle. Ohjaajana kesä on viides, mutta sitä edeltää kahdeksan kesää leiriläisenä. Leirille palaaminen uudelleen ja uudelleen joka vuosi on jo perinne, oikeastaan tarve.

 

Useita syitä lähteä mukaan leirille vuosi vuoden jälkeen

Sen lisäksi että paikka on minulle rakas, teen vapaaehtoistyötä monien muidenkin syiden vuoksi.

Ensinnäkin, muut ohjaajat. Vanhoja konkareita ilmestyy samoille leireille joka kesä, mutta aina ilmestyy myös paljon uusia ohjaajia. Vapaaehtoistyön kautta olen tavannut älyttömästi eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissä olevia ihmisiä, joihin on ollut todella mukava tutustua aina viikon mittaan. Uusia ohjaajia tulee joka vuosi; osa käy kokeilemassa yhden leirin verran kun taas osa jää hommaan koukkuun ja ilmestyy seuraavanakin kesänä. Vapaaehtoistyö ei sido mihinkään, vaan aina voi käydä kokeilemassa onko kyseessä oma juttu.

Toiseksi, teen työtä tietysti lasten vuoksi. Leireillä on aina tietty ikähaitari, itse olen esimerkiksi ohjannut 7-9 –vuotiaiden sekä 9-11 –vuotiaiden leirejä. Ohjaajan asemassa leirit voivat tuntua välillä rankoiltakin, kun pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa eikä omaa aikaa juurikaan ole.  Kaikki on kuitenkin sen arvoista! Palkitsevinta on se, kun ansaitsee jonkun lapsen luottamuksen tai olet jollekin se turvallinen aikuinen. Lisäksi se kun näkee viikon mittaan paljon riemun ja onnistumisen hetkiä palkitsee. Taikka se, että viimeisenä päivänä lapsi sanoo leiriä maailman parhaaksi eikä tahtosi edes lähteä kotiin.

Kolmantena voisin mainita esimerkiksi lasten vanhemmat. Leirit ovat edullisia valintoja jos haluaa järjestää lapsilleen tekemistä kesäksi, eikä ole esimerkiksi rahaa lähteä minnekään pidemmälle kesälomareissulle. Tai sitten vanhemmat ovat yksinkertaisesti kesän töissä, eikä ole aikaa annettavaksi lapsille. Ja joskus vanhemmatkin kaipaavat viikon lepotaukoa. Joissakin perheissä voi olla useita lapsia, ja jo vaikka vain osan lähtö viikon leirille voi helpottaa omaa jaksamista.

Esimerkiksi edellä mainitut asiat ovat niitä syitä, mitkä pitävät minut vapaaehtoistyön parissa. Lisäksi homma ei maksa vapaaehtoiselle itselleen mitään, vaan leirillä sinulla on ”täysihoito” ja matkakulutkin järjestö korvaa. Leiriohjaajana toimimista voin suositella erittäin lämpimästi, jos vapaaehtoistyö kiinnostaa. Palkaksi saat takuulla hyvän mielen!

 

Kirjoittaja: Hanna JäälinojaMuokattu viimeksi: 10.11.2020