Suomalaiset tekevät valtavasti vapaaehtoistyötä

Vapaaehtoistyö Suomessa -kyselyn vastaajista melkein puolet, 47 prosenttia, teki vapaaehtoistyötä viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät kyselyn Taloustutkimuksella maaliskuun lopussa, ja siihen vastasi runsaat tuhat suomalaista. Vastaava kysely tehtiin edellisen kerran kolme vuotta sitten.

Vapaaehtoistyön määrä on pysynyt melko samana kuin kolme vuotta sitten. Koronavuonna esimerkiksi monet iäkkäät ihmiset eivät ole voineet tehdä vapaaehtoistyötä entiseen tapaan. Toisaalta poikkeusaika on aktivoinut ihmisten auttamisen halua. Auttamista on tehty hyvin paljon etänä tai muilla uusilla tavoilla.

– Toiminta muotoutui pandemian aikana nopeasti ja kehitettiin tähän aikaan sopivia uudenlaisia vapaaehtoistyön muotoja, Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén sanoo.

Vapaaehtoistyötä tehtiin koronavuonna eniten liikunnan, lasten ja nuorten parissa

Vapaaehtoistyötä tehtiin kuluneen vuoden aikana eniten liikunnan, lasten ja nuorten, asuinalueiden toiminnan sekä senioreiden parissa. Koronavuonna myös esimerkiksi pelastuspalveluissa tehtiin vapaaehtoistyön tunteja selvästi aiempaa enemmän.

Tutustu lisää https://yle.fi/uutiset/3-11933921