Korona-aika toi uusia toimijoita ja toimintamuotoja vapaaehtoistyöhön

Kriisit yhdistävät ihmisiä ja herättävät inhimillisen tarpeen auttaa. Humanitaarisen avun järjestöt, kuten Punainen Risti, ovat vuosia hioneet prosessejaan suurien vapaaehtoisjoukkojen koordinointiin ja vapaaehtoistyön mahdollistamiseen kriiseissä. Näitä taitoja on tarvittu erityisesti tuhoisien hurrikaanien ja maanvyöryjen tuhotessa ihmisten koteja.

Olemme nyt olleet toisenlaisen luonnonmullistuksen edessä. Mikään yksittäinen kaupunki tai seutu ei ole ollut äkillisessä kriisissä, vaan tilanne on koskettanut koko maailmaa, kaikkia yhteiskuntia ja ihmisiä. Keväällä 2020 tilanne oli uusi ja mullistava, mutta toisaalta herätti hyvin samalla tavalla halun auttaa ja toimia. Pandemia pakotti ihmiset linnoittautumaan koteihinsa, etenkin riskiryhmäläiset. Toisaalta uusi tilanne toi myös paljon aikaa, kun aikaa ei mennyt työmatkoihin ja harrastukset olivat tauolla. Tilanne herätti globaalisti uusia auttamisen paikkoja ja uudenlaista vapaaehtoistoimintaa.

Lue lisää
Jutun taustalla on verkkolehti  Kansalaisyhteiskunta