Vuolteen lähiavun vapaaehtoiset auttaneet yli 500 kertaa

Korona-ajan auttamispalvelu Vuolteen Lähiapu päättyi heinäkuun lopussa. Upeaa työtä tehneet vapaaehtoiset toteuttivat 511 auttamistehtävää. Tehtävät olivat pääosin kauppa- ja apteekkiasiointeja riskiryhmiin kuuluville asiakkaillemme.

Tässä kesäkuun tilannekatsausta

Vuolteen Lähiapu hoitanut yli 400 asiointia poikkeusaikana
Vuolle Setlementti aloitti maaliskuussa 2020 LÄHIAPU- palvelun, jonka tarkoituksena oli tarjota pikaista apua koronatilanteen aiheuttamiin asiointiongelmiin erityisesti riskiryhmille. Nyt kesäkuussa erilaisia asiointeja on toteutettu upeiden vapaaehtoisten voimin jo yli 400 kertaa.
Lähiapu-palvelun avulla haluttiin tarjota apua ikäihmisille, nuorille ja aikuisille, joilla ei ollut apua tarjolla omassa lähipiirissään. Kevään aikana palvelunumeroon on vastannut ja palvelua koordinoinut useampi henkilö, jotka ovat toimittaneet avunpyynnöt vapaaehtoisille auttajille. Kaiken kaikkiaan Vuolteen Lähiapu-toiminnassa on ollut mukana reilu kolmisen kymmentä vapaaehtoista auttajaa.
– Takana on pian kolme kuukautta LÄHIAPU-toimintaa ja olemme saaneet kerättyä hieman tilastotietoa käynneistä ja asiakasmääristämme, Lähiapua ja VARES-toimintaa Vuolteella koordinoiva Annukka Oksman-Hiukka kertoo.
Kaiken kaikkiaan LÄHIAPU-palvelusta on saanut apua 130 oululaista (110 nais- ja 20 miesasiakasta). Autettujen asiakkaiden keski-ikä on ollut noin 75,5 vuotta ja kaikkia asiointeja on tehty yhteensä 401 kappaletta.

– Todellisuudessa autettujen määrä on ollut kyllä suurempi, sillä osa asiakkaistamme ovat perheellisiä. Tähän tilastoon olemme kuitenkin laskeneet vain henkilöt, joihin olemme olleet yhteydessä, hän selittää.
Autettujen määrä kaupungissa on kokonaisuudessaan toki vielä paljon suurempi, sillä Oulussa toimii laaja verkosto, joka on yhdistänyt voimansa varsinkin nyt poikkeusaikana.
– VARES-verkoston vuosia kehittämät työkalut pääsivät nyt toden teolla käyttöömme ja pääsimme toteuttamaan vapaaehtoistoiminnan koordinointia uudella tavalla, Annukka kertoo.

Poikkeusaika lujitti myös eri toimijoiden välistä yhteistyötä

Lähiavun lisäksi Vuolle Setlementti ry hallinnoi sekä koordinoi vapaaehtoistoiminnan VARES-verkostoa Pohjois-Pohjanmaalla, jonka tehtävä on muun muassa tukea alueellisten toimijoiden pienehköjä resursseja kouluttamalla ja tukemalla vapaaehtoisia sekä saattamalla toimijat ja vapaaehtoiset yhteen. Verkostossa toimii noin 40 jäsentä, kuten erilaisia järjestöjä, hankkeita, evankelisluterilaisia seurakuntia sekä Oulun kaupunki.
– Olemme olleet mukana koordinoimassa myös Oulu-apu-palvelua Oulun kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen kuten SPR:n kanssa. Oli hienoa huomata, että Vuolteen VARES-verkosto tunnettiin ja meidän ammattitaitoa arvostettiin. Oulu-avun ympärille rakennettu palvelumalli lujitti yhteistyötämme entisestään, Annukka iloitsee.

VARES-verkostossa mukana olevan SPR:n Oulun osaston ruoka-apua koordinoinut Karoliina Rantala kertoo olleensa mukana suunnittelemassa ja valmistelemassa korona-ajan ruokajakelumallia sekä vastannut asiakaspyyntöjen vastaanottamisesta ja toimitusten sopimisesta. Karoliina tekee muutenkin paljon vapaaehtoistyötä, joten hänelle oli luontevaa tarttua toimeen myös korona-aikana.
– Oli alusta asti selvää, että suomalaiset tarvitsevat nyt paljon apua ja valmiusjärjestönä Punainen Risti oli ilman muuta mukana auttamassa. Parasta on se tunne, että voimme oikeasti auttaa ihmisiä. Jakamillamme ruokakasseilla on iso merkitys.
Hän kannustaa ihmisiä lähtemään rohkeasti mukaan vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistyön vaatima aika ja vaiva voi mietityttää, mutta Karoliinan mukaan toiminta kuitenkin antaa enemmän kuin ottaa.
– On ollut mielenkiintoista olla mukana rakentamassa ihan uudenlaisia toiminnan tapoja ja nähdä, miten luovia ja osaavia vapaaehtoisemme ovat. Myös ihmisten auttamisen halu ja sitoutuminen lämmittävät sydäntä, hän toteaa.

Auttaminen lisää arjen merkityksellisyyttä ja iloa

Annukka kertoo halunneensa kantaa myös kortensa kekoon ja ilmoittautui itsekin Lähiapu-vapaaehtoiseksi kauppaostosten ja apteekkiasioiden hoitajaksi. Vuolteen henkilökunnasta innostui muitakin mukaan eikä mennyt aikaakaan, kun kaupoissa pitkin kaupunkia alkoi näkyä ostoslistaansa syventyneitä oranssiliivejä.
– Kerran kävimme ulko-oven raossa ostoslistaa läpi erään rouvan kanssa, kun hän alkoi luetella huvittuneena; porkkanat pihan jäniksille, omenat oraville, talipalloja linnuille ja kissanruokaa talon lemmikeille. Halusi rouva onneksi jotain myös itselleen. Ostoksia kyseiselle rouvalle toimittaessani kuulin ulko-oven raosta varovaisen kiitoksen. Tulin tosi iloiseksi, Annukka kuvailee.

Oulu-avun ostosten kerääjinä toimiva tuore eläkeläispari Aira ja Jukka Juntunen toteavat, että kun omat viikoittaiset harrastukset ja menot ovat nyt olleet katkolla, aikaa on jäänyt vapaaehtoistehtäviin, joita he tekevät jossain määrin muutenkin.
– Meillä on halu auttaa niitä, jotka eivät voi mennä itse kauppaan eikä ole auttajia omasta takaa. Samalla saamme tekemistä ja menemistä eläkeläisen arkeen. Sellaista merkityksellistä arkea, Juntuset toteavat.
Myös Juntuset kannustavat ihmisiä mukaan auttamaan. Heidän mukaansa tehtävä ei vie paljon aikaa, eikä vaadi mitään erityistä. Samalla voi kantaa kortensa kekoon ja saada auttamisesta hyvän mielen.
– Niinhän se vanha kiinalainen sananlaskukin kuuluu, että jos haluat olla onnellinen tunnin, ota päiväunet. Jos haluat olla onnellinen päivän, mene kalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden, peri omaisuutta, mutta jos haluat olla onnellinen koko loppuelämäsi — auta muita.