Vapaaehtoistoiminta ei ole vain puuhastelua

Näin vapaaehtoisten viikolla on hyvä pysähtyä miettimään vapaaehtoistoiminnan merkityksellisyyttä ja arvoa.

Suuri kiitos kuuluu vapaaehtoisillemme, jotka antavat aikaansa yhteiseen hyvään. Vapaaehtoinen voi toimia vertaistukena, latupartiolaisena, luottamushenkilönä, sporttikummina, sotilaskotisisarena tai vaikkapa digijelpparina. Tehtävävalikoima on valtava –käytännössä rajaton.

Itsenäisyyspäivä ja joulun aika pitävät vapaaehtoiset erityisen kiireisinä. Seppeleitä sidotaan sankarihaudoille, vanhainkodeissa esiinnytään, vähävaraisia ilahdutetaan paketein ja Suomen Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet auttavat joululiikenteessä vain muutaman esimerkin mainitakseni.

Tärkeä huomio on, että vapaaehtoistehtävät eivät korvaa ammattilaisten työtä. Vapaaehtoistehtäviä tehdään ihmisen tiedoin ja taidoin. Vapaaehtoistoiminnan keskeisin arvo on sen itseisarvo, jota palkkatyöllä ei voi korvata. Vapaasta tahdosta nouseva vastavuoroinen kohtaaminen ja toiminta tuottavat lisäarvoa nimenomaan siksi, että ne ovat vapaaehtoisia.

Vapaaehtoistoiminta ei ole sitä, että vain puuhataan jotain, vaan sillä on selvä yhteiskuntaa rakentava merkitys. Vapaa kansalaisyhteiskunta ja demokratia toteutuvat, kun ihmiset osallistuvat yhteiskuntaan vapaaehtoistoiminnan kautta.

Aktiivinen osallistuminen kansalaistoimintaan on yksi sosiaalisen pääoman mittareista. Mitä enemmän kansalaiset osallistuvat vapaaehtoistoimintaan sen vahvempaa on sosiaalinen pääoma, mikä kytketään usein myös kansakunnan taloudelliseen menestykseen ja hyvinvointiin.

Vapaaehtoiset ovat niin oleellinen osa yhdistysten ja järjestöjen toimintaa, että ilman heitä järjestötyö isona kokonaisuutena ei olisi mahdollista. Kun ihmiset toimivat yhdessä, vähennetään ihmisten eriytymistä ja yhteiskunnan polarisoitumista.

Tulevaisuus näyttää siis valoisalta ja uusia ihmisiä perehdytetään tehtäviin niiden vaatimalla tavalla. Tummia pilviä taivaalle tuo Veikkauksen rahapelikoneiden vähentämisen vaikutus kansalaistoiminnan raha-avustuksiin. Suuri osa esim. sosiaali- ja terveysjärjestöjen vapaaehtoistoiminnasta koordinoidaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen myöntämän taloudellisen avun turvin. STEA vastaa osaltaan siitä, että Veikkauksen voittoja käytetään tehokkaasti kansalaisjärjestöjen toimintaan.

Vaikka vapaaehtoistoiminnalle on laskettu euromääräinen hinta, arvokkainta on sen kautta luotu ja koettu hyvinvointi, oppiminen ja merkityksellisyyden tunne.

Mielipidekirjoitus julkaistiin sanomalehti Kalevassa 5.12.2019

Kirjoittaja

Annukka Oksman-Hiukka

Vapaaehtoistoiminnan resurssikeskus VARES
Vuolle Setlementti ry